Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
70 bezoekers
  Overzicht spierziekten
  Nieuws over MG
  Meest gestelde vragen
  Publicaties over MG
  Onderzoek over MG

    < Home < Spierziekten < Meer over spierziekten

Meer over spierziekten

myasthenia gravis


Kijk voor meer en actuele informatie over Myasthenia gravis (AChR MG) op de nieuwe website van Spierziekten Nederland.

Wat is myasthenia gravis?
Myasthenia gravis is de naam van een neuromusculaire aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Deze folder gaat over myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholine-receptoren (AChR MG). Er bestaan meer myasthenieŽn die net als AChR MG betrekkelijk zeldzaam zijn. Over het Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS) is er een aparte VSN-folder (K043).
AChR MG kenmerkt zich door een sterk wisselende spierzwakte: de ene keer heeft men er veel last van, de andere keer nauwelijks. De spierzwakte verergert door langdurig gebruik van de spieren terwijl rust meestal leidt tot een gedeeltelijk herstel. AChR MG kan op iedere leeftijd optreden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Er zijn echter relatief meer vrouwen, tussen de vijftien en veertig jaar, die aan de ziekte lijden. De ziekte is niet erfelijk.

Wat is de oorzaak van AChR MG?
Spieren zorgen voor beweging. Hiertoe krijgen zij, via de zenuwen, een 'signaal' van de hersenen. Bij AChR MG is er iets mis met de overdracht van signalen van de zenuw naar de spier. Normaal gesproken wordt het signaal van de zenuw op de spier overgebracht door een chemische stof (acetylcholine) die aan het uiteinde van de zenuw wordt geproduceerd en door speciaal gevoelige 'ontvangers' in de spier wordt opgenomen. Bij AChR MG zijn veel van deze ontvangers geblokkeerd of kapotgegaan. Dit is veroorzaakt door een verkeerde reactie van het immuunsysteem: de ontvangers worden door het immuunsysteem niet als 'eigen' weefsel beschouwd maar als 'vreemd' en daarom worden ze door antilichamen aangevallen en vernietigd.

Verschijnselen
De aard en de ernst van de verschijnselen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
- zakkende oogleden en dubbelzien;
- een wat vlakke gelaatsuitdrukking (weinig mimiek);
- moeilijkheden met kauwen en/of slikken;
- slappe lippen en een zakkende onderkaak waardoor de kin gesteund moet worden bij het eten en spreken;
- zwakte in armen, handen en benen zwakte in rug- en nekspieren;
- ademhalingsmoeilijkheden.
Men kan last hebben van ťťn of meer van deze verschijnselen. Bij oculaire myasthenie bijvoorbeeld blijven de symptomen beperkt tot de uitwendige oogspieren. Het komt maar zelden voor dat men last heeft van alle verschijnselen.
De ernst van de verschijnselen kan ook bij dezelfde persoon sterk wisselen: 's morgens is men doorgaans op zijn best. Naarmate de dag vordert, verergert de spierzwakte. De spierkracht herstelt zich weer na een rustpauze.
Het verloop van AChR MG is moeilijk te voorspellen. Bij veel patiŽnten is er een geleidelijke verergering en uitbreiding van de symptomen in de eerste drie tot vijf jaar waarna een zekere stabilisering optreedt en op de lange duur een geleidelijke verbetering. Door de in te stellen therapie zal de dokter proberen te voorkomen dat de verschijnselen zo toenemen dat een normale levenswijze niet meer mogelijk is. Een tijdelijke verergering van de verschijnselen kan optreden door gebrek aan slaap, door emoties of infectieziekten, vooral als deze met koorts gepaard gaan.

Behandeling
Welke behandeling het meest geschikt is, is per persoon verschillend en wordt in overleg met de behandelend arts bepaald.

Medicijnen
Bij de behandeling van AChR MG worden verschillende medicijnen gebruikt die, hoewel ze de oorzaak van de ziekte niet kunnen beÔnvloeden, wel kunnen leiden tot een verbetering van de spierkracht. Er zijn medicijnen die de werking van het acetylcholine versterken, wat kan helpen om de niet geblokkeerde ontvangers in de spier extra te stimuleren.
Er zijn ook medicijnen die de aanmaak of werking van antilichamen onderdrukken.
Zie voor meer informatie over het gebruik van Mestinon® bij MG: Mestinongebruik bij myasthenia gravis, foldernummer K052.

Verwijdering van de zwezerik (thymectomie)
Behalve behandeling met medicijnen wordt verwijdering van de zwezerik (thymus) toegepast. Het is gebleken dat deze ingreep, vooral bij jonge mensen en als de ziekte nog niet zo lang bestaat, een gunstige invloed kan hebben zonder dat de algehele gezondheidstoestand eronder te lijden heeft.

Wetenschappelijk onderzoek
In de afgelopen jaren is er, ook op internationaal niveau, intensieve samenwerking ontstaan op het gebied van het wetenschappelijk onderzoek naar myasthenieŽn. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar de rol van het immuunsysteem en naar geneesmiddelen en behandelingsmethoden.

Foldernummer K004
Deze tekst is gecontroleerd door de medisch adviseur van de VSN.

Meer lezen
De VSN heeft veel meer informatie over myasthenia gravis, ook voor hulpverleners. Hieronder vindt u links naar verschillende publicaties. Deze publicaties kunt u voor een bescheiden bedrag bestellen en voor een deel ook direct gratis downloaden.

MyasthenieŽn, Diagnose en behandeling - AChR MG, MuSK myasthenie en LEMS, brochure, 20 paginaīs.

MyasthenieŽn, Omgaan met de ziekte - AChR MG, MuSK myasthenie en LEMS, brochure, 12 paginaīs.

Informatie voor de huisarts over Myasthenia gravis, brochure, 8 paginaīs i.s.m. het Nederlands HuisartsenGenootschap en de VSOP.

Voor een volledig overzicht van alle publicaties klikt u hier.


Voor het laatst gecontroleerd: maart 2011VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon