Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
68 bezoekers
  Actueel
  Archief
    < Home < Nieuws < Artikel

Nieuws


Dit nieuwsitem komt uit het archief

Vliegen met een rolstoel en beademing wordt rechtvaardiger

Mensen in een rolstoel en met beademing mogen niet langer worden gediscrimineerd, zo is bepaald in een nieuwe Europese richtlijn die dankzij de inzet van VSN-lid Maryze Schoneveld van der Linde tot stand is gekomen. De richtlijn wordt vanmiddag gepresenteerd. 

vliegen met een rolstoelVolgens de Europese Commissie is het reizen voor veel gehandicapten nog steeds onrechtvaardig, omdat ze te maken krijgen met weigeringen en andere onredelijke eisen als ze per vliegtuig willen reizen, ‘op basis van onduidelijke veiligheidsgronden’. Daarom is bestaande Europese wetgeving aangepast, om de rechten van deze passagiers te verduidelijken. Deze passagiers zijn bovendien nu onvoldoende op de hoogte van hun rechten, aldus de Commissie.

Luchtvaartmaatschappijen mogen van deze reizigers geen medische certificaten meer eisen als ze een 'stabiele' aandoening hebben, zoals mensen in een rolstoel. Ook hoeven ze niet zelf te zorgen voor een begeleider als ze zelfredzaam zijn. Daarnaast mogen ze vanaf nu twee hulpmiddelen gratis meenemen in het vliegtuig. De passagiers moeten echter wel minstens 48 uur van tevoren aan de luchtvaartmaatschappij laten weten dat ze meereizen en met welke middelen, zoals beademingsapparatuur of een elektrische rolstoel.

 

Foto ANP

14 juni 2012

Terug

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon