Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
126 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Scootmobielen en andere gehandicaptenvoertuigen


· Regelingen
Wegenverkeerswet 1994
Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo)


Misschien is een scootmobiel of ander gehandicaptenvoertuig een goed vervoermiddel voor u. U kunt een gehandicaptenvoertuig aanvragen bij UWV (voor school of werk) of bij het Wmo-loket van de gemeente (voor privégebruik).

Een gehandicaptenvoertuig is een elektrisch voertuig voor mensen met een lichamelijke handicap, zoals:

 • de elektrische rolstoel: een rolstoel die elektrisch wordt aangedreven. U kunt er een afstand van 20 tot 60 kilometer mee afleggen. Meer informatie vindt u onder Rolstoelen.
 • de scootmobiel: lijkt een beetje op een scooter. De scootmobiel maakt gebruik van een elektromotor. U kunt er een afstand tussen de 25 en soms zelfs 50 kilometer mee afleggen.
 • de gesloten buitenwagen: heet in de volksmond ook wel het gehandicaptenautootje. Bekende merken zijn Arola, Ligier, Axam  en Canta. Dit voertuig heeft soms een diesel- of benzinemotor. In andere gevallen is de aandrijving elektrisch. Het maximale bereik van een elektrische auto ligt tussen de 35 en 50 kilometer. Maximum snelheid 25 km/uur, maximum gewicht 350 kg, maximum vermogen 4 kW.
 • de rolstoelscooter of Pendel: een elektrisch aangedreven gehandicaptenvoertuig waar u met uw rolstoel in/op kunt rijden. U rijdt in de open lucht. U kunt zich vervolgens maximaal 50 kilometer verplaatsen voordat opladen van de accu's nodig is.
 • de driewielfiets: een stabiele fiets die uitkomst kan bieden als u evenwichtsproblemen heeft, uw armen niet goed kunt gebruiken, of problemen hebt met op- en afstappen.
 • de Segway: een elektrische step die automatisch in balans blijft.  De actieradius varieert van 19 tot 38 kilometer.

Auto's, bromfietsen en brommobielen zijn geen gehandicaptenvoertuigen. Ook niet als ze voor uw handicap zijn aangepast.

Waar aanvragen?
U kunt een gehandicaptenvoertuig diat u vooral gebruikt voor opleiding of werk aanvragen bij UWV. Gebruikt u het gehandicaptenvoertuig vooral privé dan moet u het bij de gemeente aanvragen. Wanneer UWV of gemeente u een gehandicaptenvoertuig geeft, heeft u soms ook recht op aanvullende voorzieningen zoals vergoeding van de kosten van benzine of stalling of accessoires als zijspiegels of een krukkenhouder. Zie verder onder onder Privéverrvoer.

Tips voor uw aanvraag

 • Zet op een rijtje  wat uw problemen zijn, wat u niet meer kunt, wat u mist als gevolg van uw handicap. Oplossingen zoeken en vinden is de tweede stap. Raadpleeg lotgenoten of een professional, zoals een ergotherapeut, voor advies.
 • Luister goed naar uw lichaam. U kunt zelf het beste bepalen of een scootmobiel of ander gehandicaptenvoertuig helpt in uw situatie.
 • Informeer vroegtijdig naar de mogelijkheden op het gebied van gehandicaptenvoertuigen. Kijk eens op vilans.nl.
 • Hebt u goede argumenten om te kiezen voor een ander dan het aangeboden model? Stel u dan vasthoudend op. U kunt het zich niet veroorloven jarenlang een voertuig te gebruiken dat niet voldoet. Misschien kan een persoonsgebonden budget (pgb) uitkomst bieden.
 • Let bij een pgb op of het bedarg wel hoog genoeg is.  Gemeenten gaan bij het vaststellen van een pgb vaak uit van de prijs die ze zelf betalen voor een gehandicaptenvoertuig. Maar u kunt meestal geen aanspraak maken op kortingsregelingen die voor de gemeente gelden. En dan kan dat gewenste scootmobiel ineens onhaalbaar blijken. Controleer ook goed inof u onderhoudskosten en reparaties zelf moet betalen en of het bedrag daarvoor hoog genoeg is.

Onderhoud
Bij gehandicaptenvoertuigen in bruikleen hoort een goed servicecontract. Is uw voertuig versleten, dan heeft u recht op een ander, adequaat gehandicaptenvoertuig. Vervoermiddelen worden door de gemeenten geleased bij de leverancier. De leverancier bepaalt dus of er gerepareerd of vervangen moet worden. Als het voertuig ergonomisch niet meer voldoet, dan moet u een nieuwe aanvraag doen voor aanpassing of vervanging.

Besparingsbijdrage mag niet!
Let op: sommige gemeenten vragen u een zogenaamde besparingsbijdrage. Ze laten u dan bijvoorbeeld als u een scootmobiel krijgt de prijs van een fiets terugbetalen. Het is aan te raden om dan bezwaar aan te tekenen en in beroep te gaan, want deze besparingsbijdrage is in strijd met de Wmo.

Verkeersregels
Voor gehandicaptenvoertuigen gelden speciale verkeersregels:

 • u mag op de stoep rijden en parkeren en moet zich daar houden aan de verkeersregels voor voetgangers;
 • u mag ook op het fietspad rijden en als dat er niet is op de rijbaan. Dan moet u zich houden aan de verkeersregels voor fietsers. De maximumsnelheid is dertig km per uur binnen de bebouwde kom en veertig km per uur daarbuiten;
 • voor een handbike gelden dezelfde verkeersregels als voor een fiets
 • U hebt geen (brommer)rijbewijs nodig om een gehandicaptenvoertuig te rijden. Wel moet u minstens 16 jaar zijn om een voertuig te besturen dat harder kan rijden dan 10 km/u.
 • Voor gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen is een verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA-verzekering) is verplicht. Meer informatie vindt op rijksoverheid.nl.

Meer informatie:

regelhulp.nl
rechtopwmo.nl
uwv.nl
vilans.nl
rdw.nl

In de brochure Veiligheid door duidelijkheid van Vilans vindt u meer informatie over gehandicaptenvoertuigen.

De regels en het gebruik van een gehandicaptenvoertuig zijn soms ingewikkeld. Het boek RijWijzer met uw Scootmobiel geeft een praktische uitleg over het rijden met een gehandicaptenvoertuig (niet gratis).

· Gegevens geldig per
13 februari 2012

22 april 2012VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon